Topla čokolada

Pretpostavlja se da su Olmeci još pre 2600 godina kuvali čokoladni napitak. Maje su priređivale slavlja u čast boga kakaoa Ek Chuaha, tokom kojih bi se prinosile životinjske žrtve i delili pokloni, a zrna kakaoa bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. Kakao se dugo pio kao gorak napitak sa dodacima vanile ili čilija, dok ga evropljani nisu pretvorili u slatkiš.
Prvi su to učini španci koji su dodali šećer u kakao napitak. Međutim sve dok holanđanin Conradu J. van Houtenu, 1828. godine nije napravio presu kojom je počeo mrviti zrna kakaoa i tako napravio kakao prah, nije bilo ni naznake za čokoladu kakvu danas poznajemo. Odmah nakon toga 1847. godine englezi su pomešali kakao prah sa šećerom i dodali rastopljeni kakao maslac i tako napravili prvu čokoladu za jelo. Tri decenije kasnije 1875. godine Daniel Peter dodao je takvoj mešavini mleko i napravio prvu mlečnu čokoladu.

Od tada pa sve do danas, čokolada je omiljena poslastica širom sveta! Danas postoje razne jačine čokolade koje zavise od količine kakao praha u njima. Poznato je da su one sa većim postotokom kakaoa kvalitetnije ali i zdravije jer sadrže manje šećera i nemaju u sebi mleka.

Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom većeg dela godine. Najbolja je ona koju napravite kod kuće jer pre svega znate tačno šta ste stavili od sastojaka, a možete da regulišete jačinu i gustinu po vašoj želji. Najbolje od svega je što možete da je napravite u neograničenim količinama i kad god vam se prijede jer je recept veoma jednostavan i naprosto neodoljiv! 

Za dve šolje tople čokolade potrebno je:

40g kokosovog ulja ili kakao putera
60g tamne čokolade (najmanje 60% kakao mase)
100ml slatke pavlake
10g kakao praha
500ml mleka
10g pudinga od vanile (praha)

 

Ukoliko želite da napravite toplu čokoladu u veganskoj varijanti, bez mleka, onda su ovo sastojci koji će vam biti potrebni:

40g kokosovog ulja ili kakao putera
60g tamne čokolade
100ml kokosovog krema
10g kakao praha
500ml mleka od soje, badema ili pistaća (najbolja kombinacija do sada koju sam pravila bila je sa mlekom od soje i vanile)
15g pudinga od vanile (praha) bez mleka ili Schar Mix B brašna

 

Prirpema:

  • U šerpici na tihoj vatri rastopite ulje a potom dodajte slatku pavlaku ili kokosov krem zajedno sa čokoladom i mešajte konstantno dok se čokolada ne rastopi u potpunosti.
  • Dodajte 400ml mleka i kakao, a u ostatku mleka rastopite puding ili brašno pa dodajte u šerpicu i mešajte dok napitak ne počne da se zgušnjava.

Vrelu čokoladu sipajte u šolje i poslužite dok je topla. Možete je ukrasiti kuglom umućene slatke pavlake i čokoladnim mrvicama.

Leave A Comment