Domaći musli bez mleka

Maximilian Oskar Bircher-Benner švajcarski doktor i jedan od prvih nutricionista tvorac je ideje o hrani koju danas znamo pod imenom musli. On je svoj život posvetio zdravoj ishrani i vegetarijanizmu. U početku kombinacija žitarica, orašastih plodova i voća nije spadala u jutarnji meni, već se služila kao predjelo, dok se danas musli servira isključivo za vreme doručka. Nekada je musli podrazumevao ovas natopljen u vodi ili voćnom soku i sveže i suvo voće u mobinaciji sa kravljim mlekom. Danas postoji bezbroj kombinacija i različitih ukusa muslija, a veoma je popularan i u veganskoj i bezmlečnoj dijeti gde se kombinuje sa raznim drugim vrstama mleka.

Kažu da je doručak najvažniji obrok jer njime započinjemo i punimo energiju koja će nam trebati tokom celog dana. Važno je samo dobro izabrati sastojke i pamtno iskoristiti njihove najbogatije delove.

Ovaj domaći musli potpuno je bez glutena, mleka i jaja, a bogat je kalcijumom (susam i badem) koji je veoma važan pogotovo onima koji ga ne mogu unositi kroz mlečne proizvode.

Sastojci:

100g kornfleksa
100g mlevenih pečenih badema
100ml hladnoceđenog kokosovog ulja
100g crne čokolade
20g pečenog susama
50g urmi

Priprema:

  • na tihoj vatri istopite čokoladu i kokosovo ulje
  • u blender stavite pečene bademe, urme i kornfleks pa sve usitnite i pomešajte
  • dodajte istopljenu čokoladu, ulje i prepečeni susam
  • dobijenu masu raširite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i utisnite ravnomerno
  • ostavite u frižideru preko noći potom izlomite i stavite u činiju

Dobijeni musli držite u frižideru kako bi zadržao svoj oblik. Ukoliko imate alergiju na kravlje mleko ili ga iz nekog drugog razloga ne konzumirate, postoje odlične alternative za njega kao što su mleko od badema, soje, pirinča. Moja preporuka za ovaj musli je sojino mleko sa vanilom.

Leave A Comment