Beskvasni hleb bez glutena

Osobe sa celijakijom u većini slučajeva imaju problem sa imunološkim stanjem organizma koji se često menifestuje kao opšta malaksalost i iscrpljenost. Uzroci su različiti, a najčešće je to anemija (deficit gvožđa u krvnoj slici), prekomeran razvoj gljivice kandida (kandidijaza), poremećaj rada štitne žlezde, …

Kandida se nalazi i u zdravom organizmu, ali je u njemu njen nivo kontrolisan. Ukoliko se nivo kandide u organizmu poremeti, njeni toksični nus proizvodi počinju da okupiraju imunološki sistem i to otvara slobodan put autoimunim bolestima. 

Neki od simptoma kandidijaze su hronična premorenost, nadimanje i drugi digestivni problemi, loš zadah, sluz u stolici, česte prehlade, konstantna glad za slatkom hranom i kvasnim hlebom, slab imunitet … 

Kod osoba koje imaju problem sa kandidijazom, veoma je važno uspostaviti pravilnu ishranu. Prvi korak ka izlečenju je rigorozna dijeta koja pre svega zahteva izbacivanje šećera i svih vrsta kvasca. To su ujedno i dva osnovna sastojka hleba na koji je zastupljen u našoj svakodnevnoj ishrani. Kvasac kao takav nije štetan za ljude koji su zdravi, čak naprotiv kvasac je bogat izvor vitamina B koji pospešuje funkcionisanje nervnog sistema, a pored toga pomaže u regeneraciji kože, kose i noktiju, ali s obzirom na to da je gljivica isto kao i kandida, njegovim unosom samo ćete potspešiti razvoj bolesti ukoliko je imate. 

Kako biste sebi  olakšali kandida dijetu, prvo krenite od beskvasnog hleba. Beskvasni bezglutenski hleb u sebi sadrži: susam (izuzetno bogat gvožđem, kalcijumom, vitaminima E, B1, B6, folnom kiselinom i veoma moćan antioksidans), laneno seme (najbolji izvor omega 3 masnih kiselina), semenke suncokreta (sadrže veliku količinu magnezijuma koji savršeno balansira ljudski organizam i selena čiji je manjak jedan od glavnih uzroka poremećaj rada štitne žlezde). Metod pravljenja ovog hleba je malo drugačiji od običnog, ali brzo ćete se navići.

Beskvasni hleb bez glutena
Write a review
Print
Prep Time
2 hr
Cook Time
30 min
Total Time
2 hr 30 min
Prep Time
2 hr
Cook Time
30 min
Total Time
2 hr 30 min
Ingredients
 1. 300g Schar Mix B - Bread Mix bezglutenskog brašna
 2. 100g kukuruznog brašna
 3. 2 kašike mlevenog lana
 4. 2 kašike presnog suncokretovog semena
 5. 2 kašike susama
 6. 1 prašak za pecivo
 7. ½ kašičice sode bikarbone
 8. malo soli
 9. 350ml mlake vode
 10. sok od pola limuna
Instructions
 1. Pomešati sve suve sastojke, pa dodati vodu sa limunovim sokom i sve sjediniti. Smesa treba da bude ređa. Posudu poklopiti folijom i ostaviti  da odstoji 2-3 sata, pa potom presuti u podmazan kalup i peći na temperaturi od 220ºC oko pola sata.
Notes
 1. Mogu se kombinovati i druga proverena bezglutenska brašna od prosa, heljde...
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/

 

Leave A Comment