Bezglutenske kiflice

Ljudi koji se prvi put susretnu s celijakijom, uglavnom imaju problem da naprave dobro testo bez glutena, jer se ono ipak razlikuje od pšeničnog. Za sve je potrebna praksa i iskustvo. Ne mogu da garantujem da će vam kiflice ispasti savršeno iz prvog pokušaja, pogotovo ako pre toga niste imali nikako iskustvo sa mešenjem testa, ali sigurna sam da ukoliko budete pratili instrukcije, bićete na dobrom putu da napravite odlične bezglutenske kiflice. 

Ovaj recept sam naučila od moje mame i pravim ga potpuno isto kako mi je ona prvi put pokazala, nisam se usudila ništa da promenim, a iskreno nisam imala ni potrebe. Recept je savršen! Novo Schär Mix B brašno je odlično za mešenje testa, uverićete se i sami. Ono što je zaista najvažnije kod ovakvih recepata jeste strpljenje, jer testu je potrebno vreme da naraste jednom, pa drugi put, kako bi krajnji proizvod bio što bolji. Isto je važna i gustina testa. Ono ne sme da se lepi, ali opet morate voditi računa i o tome da ne stavite previše brašna jer će onda biti tvrdo i struktura na kraju neće biti  meka kako ste se nadali.

Ovo je odlična baza i za mnoga druga peciva, tako da budite kreativni sa kombinovanjem oblika i ukusa, ali držite se recepta za osnovno testo.

Bezglutenske kiflice
Write a review
Print
Prep Time
2 hr
Cook Time
25 min
Total Time
2 hr 25 min
Prep Time
2 hr
Cook Time
25 min
Total Time
2 hr 25 min
Ingredients
  1. 500ml mlake vode
  2. 1 kašika suvog kvasca
  3. 1 kašika šećera
  4. 50ml suncokretovog ulja
  5. 600g brašna
  6. prstohvat soli
  7. viršle, salama ili sir za punjenje
Instructions
  1. U posudu stavite mlaku vodu, šećer, kvasac i 1 kašičicu brašna, sve izmešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte malo soli, brašno i ulje pa sve dobro izmešajte da se grudvice razbiju. Napravite dve manje jufkice i ostavite na brašnjavoj radnoj površini da rastu. Nakon sat vremena oklagijom razvaljajte testo u krug, isecite u trouglove i na širu stranu stavite komadić viršle, sira ili bilo kog drugog punjenja pa uvijajte prema špicu dok ne dobijete oblik kiflice. Premažite kiflice žumancetom pa ostavite oko sat vremena na toplom mestu da narastu, a zatim pecite oko 25 minuta na 220ºC.
Notes
  1. Što duže ostavite testo da raste, kiflice će biti vazdušastije i mekše.
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/

Leave A Comment