Koju hranu treba izbegavati tokom trudnoće – Bezglutenska mama

Koju hranu treba izbegavati

Žene imaju tu privilegiju ali i ogromnu odgovornost da baš one nose bebu u svom stomaku 9 meseci. Od momenta kada saznate da ste trudne, nastupa osećaj brige za tim malim bićem koje postaje početak i kraj svega u vašem životu. Sve ostale fizičke teškoće koje će vas zadesiti, na skali od 1-10 su 0 u odnosu na brigu za vašim mladunčetom. Svaka savesna majka promeniće neke životne navike već pri samom saznanju da je u drugom stanju.

Kafa, cigarete i alkohol

Uvek sam vodila računa o tome kako se hranim. Da li je to posledica celijakije koju imam ili sam se samo vodila onom rečenicom „Ono si šta jedeš“ , ne znam. Ono što znam jeste da sam ishranu oduvek tretirala veoma ozbiljno. Međutim, niko nije idealan, pogotovo ne u periodu odrastanja i traženja sebe. Ono čime se ne ponosim jesu cigarete. Nikada nisam bila strastveni pušač, ali i jedna cigareta na dan prevelik je luksuz u današnje vreme. Nekoliko dana pre nego što ću uraditi test na trudnoću, prestala sam da pušim jer mi se od same pomisli na cigaretu, prevrtao stomak. Kada sam saznala da sam trudna, to je bio trenutak kada sam odlučila da taj prestanak nije trenutni, već jedna ozbiljna životna odluka I promena. Danas, posle 18 meseci, mogu samo da kažem da sam presrećna zbog toga.

Pored toga što sam osetila neopisivu odbojnost prema cigaretama, isto se desilo I sa kafom. Prvih meseci trudnoće nisam mogla da podnesem miris kafe, a kada je ta odbojnost prestala, jednostavno nisam više videla razlog zašto bih ponovo počela da je pijem.

Kofein nije preporučljiv tokom trudnoće, pa konzumiranje kafe, crnog I zelenog čaja treba svesti na minimum.

Pored kafe i cigareta, alkohol je još jedna stvar koju po mom mišljenju treba izbaciti u potpunosti tokom trudnoće. Na više mesta sam pročitala kako nije naučno dokazano da jedna čaša vina ili piva može da izazove veće posledice kod ploda, ali isto tako sam pročitala da mnogi problem koje bi kasnije to dete moglo da ima ipak imaju veze sa konzumiranjem i najmanje količine alkohola tokom trudnoće. Ne vidim razlog zašto bi i jedna majka rizikovala zdravlje svog deteta zbog jedne čaše vina nedeljno. Više puta sam za ovih godinu dana čula: “Jedna čaša vina/piva je zdrava”, ali ipak sam ostala mišljenja da se gvožđe i vitamin B mogu uneti u organizam i na druge načine.

Slatkiši, slaniši i gazirana pića

Zaista nisam bila jedna od onih trudnica koje vode računa o svakoj kaloriji koju pojedu, ali ipak sam pazila da se ne zanosim i preterujem u slatkišima. Postoje drugi načini da se na zdrav način zasladite i da time pomognete i sebi i bebi. Sveže ili sušeno voće, domaći kolači od odabranih sastojaka, med … Trudnica ne treba da jede za dvoje i nema potrebe da se goji nekontrolisano jer to na kraju može da šteti i njoj a i bebi. Ja sam se ugojila tačno 15 kg, ali nedelju dana posle porođaja kada sam stala na vagu imala sam samo jedan kg više nego pre trudnoće. Sve što sam se ugojila zapravo je bila beba, posteljica, voda.

Gazirana pića i slaniši, kao i sva preterano slana hrana, nisu preporučljivi tokom trudnoće jer mogu izazvati sakupljanje vode u telu i oticanje. Ja sam primetila da kad popijem par gutljaja Coca Cole moja beba počne da se mrda i štuca. Pretpostavila sam da joj to ne prija i nisam više htela da eksperimentišem, tako da sam i Coca Colu precrtala iz svog života.

Ako ste letnja trudnica, vrlo je moguće da se svega ovoga striktno pridržavate i da vam bez obzira na to noge ipak počnu oticati u osmom i devetom mesecu, ali to je onda najverovatnije zbog vrućine i težine. Ako vam jedna noga bude oticala više, ili ako otok na obema bude zaista velik, onda je najbolje da se javite svom lekaru jer nisu baš sve pojave u trudnoći normalne i bolje je reagovati na vreme.

Meso, riba, mleko, jaja

Meso, riba i jaja moraju biti dobro termički obrađeni pre konzumacije. Dobro skuvano ili pečeno, s tim da ako se odlučite za pečeno ipak povedete računa da to ne bude previše masno. Živa riba, meso ili jaja mogu da dovedu do pojave raznih bakterija kao što su listerija, ešerihija, salmonela koje u ovom stanju mogu biti smrtonosne. Mesne prerađevine kao npr paštete ili viršle, takođe nisu baš preporučljive. Trudnice treba da jedu što prirodniju, proverenu hranu, bez previše aditiva. Ako ste ljubitelj paštete, možda bi bilo bolje da se pre odlučite za domaću varijantu. Recept možete pogledati ovde.

Ukoliko ste ljubitelj mlečnih proizvoda, vodite računa da sve što jedete je pasterizovano i sveže. Buđave, kao i jako slane sireve bi ipak bilo bolje preskočiti u ovom periodu.

Čajevi i ceđeni sokovi

Čajevi su dobri za trudnice, ali ipak treba voditi računa koje čajeve pijete i u kojim količinama. Neki čajevi izazivaju kontrakcije materice što može dovesti do pobačaja, zato bi bilo dobro izbegavati ih. To su čaj od hibiskusa, hajdučke trave, kantariona, uve, koprive. Umesto tih čajeva skuvajte sebi nanu ili kamilicu. Pored toga što su dobri tokom trudnoće, imaju i opuštajuće i smirujuće dejstvo na celo telo.

Lekovi i drugi suplementi

Svaka neuobičajna promena u organizmu tokom trudnoće treba biti proverena kod lekara. Uzimanje lekova na svoju ruku je veliki rizik, ali ako ipak i odlučite da popijete nešto, obavezno pročitajte u uputsvu da li je lek dozvoljen tokom trudnoće. Aspirin zaboravite na neko vreme.

S obzirom na to da imam During, od malena sam se mučila sa anemijom koja je usko povezana sa svim vidovima celijakije. Podizanje gvožđa u organizmu pre svega se postiže ishranom. Ukoliko ste anemične povećajte unos sledećih namirnica: cvekla, španat, crveno meso, žumance, riba, tamna čokolada, kakao, borovnica, breskve. Da bi absorbovanje gvožđa bilo uspešnije, ne savetuje se kombinacija namirnica koje sadrže gvožđe sa mlečnim proizvodima jer se u tom slučaju gvožđe poništava u organizmu. Ono što je dobro, je da tokom uzimanja preparata ili hrane bogate gvožđem unosite folnu kiselinu i vitamin C jer oni pomažu razgradnji gvožđa u organizmu.

Meni nije pomagala samo ishrana bogata gvožđem, zato sam pored toga tokom cele trudnoće pila Sideral Folico, koji je bez glutena. Postoji i Sideral Forte koji sam nastavila da pijem prva dva meseca nakon porođaja. Bojala sam se da će mi se krvna slika znatno oslabiti tokom dojenja, ali na moje veliko iznenađenje rezultati mi nikad u životu nisu bili bolji! Što se tiče ostalih suplemenata, nisam više ništa pila, sve ostalo sam kontrolisala ishranom.

Drage trudnice i majke, vodite računa o sebi i svojoj ishrani jer ste vašoj deci potrebne zdrave i snažne! Pravilna ishrana ne samo da utiče na fizičko stanje tela, već je i jedan veoma važan faktor u održavanju psihološkog balansa u organizmu. Birajte sastojke, čitajte deklaracije, gajite domaće voće i povrće ukoliko ste u mogućnosti. Ne zaboravite da zdravlje ulazi na usta.

 

 

 

Leave A Comment