Bonžita

Bonžita ili energetske pločice su veoma ukusne, ali one u prodavnici uglavnom sadrže žitarice koje ne smem da jedem. Ponekad kada naletim na one bez glutena, cena im je dosta visoka. Iskreno, ne znam zašto. Volim da ih priprema kod kuće i u tom slučaju ispadnu dosta jeftinije.

Ova grickalica je zdrava, daja vam dodatnu energiju i ono što je isto jako važno, veoma je ukusna. Ne sadrži ni mleko ni jaje, tako da može da stoji u frižideru i do dve nedelje. Ali šta zapravo ide u ove enrgetske pločice?

Tajna ovog recepta je da napravite dobru bazu. Kada imate bazu, u nju dodajete koje god orašaste plodove, semenke i voće volite. Za bazu vam treba kornfleks (ali vodite računa da je bez glutena), puter, crna čokolada i med. Što više drugih sastojaka dodate, bonžita će biti ukusnija. Ja sam dodala orase i semenke suncokreta, sušeno voće i susam. Ako i vi odlučite da stavite neke orašaste plodove, moja preporuka je da ih prvo kratko propržite jer ćete tako dobiti intenzivniji ukus. 

Kada spojite sve sastojke (detaljnu proceduru možete pogledati u propratnom videu), stavite dobijen proizvod u frižider da se stvrdne.

Celijakičari uvek imaju neke grickalice u torbi. Imati ovako nešte je pravo blago!

Leave A Comment