Kikiriki Krekeri

 

Ako volite kikiriki, obožavaćete ove krekere!

Prvo bih volela da podelim sa vama neke zanimljive činjenice u vezi sa ovom čudesnom biljkom. Iako ga većina nas svrstava u orašaste plodove, kikiriki to zapravo nije. On spada u porodicu mahunarki zajedno sa pasuljem i graškom. Njegov plod raste u zemlji, poput krompira, što je suprotno od ostalog jezgrastog voća kome je sličan, orasima, bademima, lešnicima koji rastu na drvetu.
Kikiriki sadrži korisne hranljive materije, minerale, antioksidanse i vitamine koji su neophodni za optimalno zdravlje.

Lično, volim da jedem kikiriki gotovo uz sve! Povrće, meso, soseve, namaze, kolače … jer po mom mišljenu, ide savršeno uz svu tu hranu. To je jedan od razloga zašto sam došla na ideju da od njega napravim nešto slano, lako za poneti, ukusno i veoma hranljivo. Ne volim da imam jednolične jutarnje obroke, zato se trudim da svako jutro učinim drugačijim. S obzirom na to da svako jutro idem rano na posao, nemam baš uvek vremena da spremim spektakularan doručak. Ove krekere možete napraviti dan pre i onda sve što treba da uradite sledećeg jutra je da kupite jogurt na putu do posla.

Sastojci:

200g mlevenog kikirikija (ja koristim slani, u suprotnom moraćete dodati kašičicu soli))
1 kašika masti, ako ne volite slobodno je možete zameniti puterom
100ml jogurta
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
5 do 6 kašika bezglutenskog brašna za hleb (u propratnom videu vidite koju strukturu testa treba da dostignete)

Kao što možete primetiti, dekorisala sam krekere sa pavlakom i ruzmarinom. Pavlaka ublažava jačinu kikirikija, a ruzmarin donosi svežinu. Naravno, ova dva sastojka su dodatne arome, koje u skladu sa vašim ukusom možete i izostaviti.

Želim vam lepo jutro i uspešan dan!

Leave A Comment