Sardele u sosu od narandže

 

Kažu da je sardela kraljica Jadrana. Kažu za mnoge ribe da su kraljice, ali gledajući na to koliko sardele ima u Jadranu, moglo bi se reći da je stvarno kraljica. Najbolja sardela je ona koju uspete rano ujutru kupiti na dolu kod lokalnog ribara koji se upravo vratio iz lova. Ukoliko niste u prilici, dobro će doći i ona iz marketa. Sardela se ne čisti, tako kažu. Samo se provuče kroz ruku u morskoj vodi kako bi se skinula krljušt. Ipak, meni nekako bude gorka pa joj zato izvadim iznutrice, kojih videćete ima zaista vrlo malo. Kada ste dobro očistili, ili samo provukli kroz ruke, usolite je i uvaljajte u prezle. Najukusnije prezle koje sam imala do sada priliku da probam su definitivno Scharove Bread crumbs. Toliko su ukusne da bi ih nekad jela same kašikom! Sardele poređajte u tepsiju, prelijte maslinovim uljem i ruzmarinom i pecite oko 15 minuta na 220 stepeni. 

Sardele će biti slane i hrskave, zato je najbolje da ih poslužite dok su još vruće. Probajte ih sa sosom od narandže, potpuno je osvežavajuće. Sos se pravi veoma jednostavno. Iscedite sok od dve veće narandže i stavite u šerpicu da se greje na srednjoj vatri. Dodajte malo meda i grančicu ruzmarina. Kada sok provri, umutite manju kašiku brašna sa malo vode i ulijte u sos. Mešajte dok se ne zgusne. Gotove sardele prelijte sosom ili ga poslužite odvojeno.

 

Sardele u sosu od narandže
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
15 min
Total Time
35 min
Prep Time
20 min
Cook Time
15 min
Total Time
35 min
Ingredients
 1. 500g sardele
 2. so po želji
 3. 5 kašika maslinovog ulja
 4. 5 kašika prezli
 5. ruzmarin po želji
Sos
 1. 2 narandže
 2. 100ml vode
 3. 1 mala kašika brašna
 4. 1 kašika meda
 5. ruzmarin po želji
Instructions
 1. Očistite sardele, usolite i uvaljajte u prezle. Poređajte ih u tepsiju, prelijte maslinovim uljem i ruzmarinom.
 2. U šerpici zagrejte sok od narandže, med i ruzmarin. Kada sok provri izmutite vodu i brašno, ulijte u sok i mešajte dok se ne zgusne.
 3. Poslužite sardele prelivene sosom ili odvojeno.
Notes
 1. Sardine možete servirati uz tost ili krekere.
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/

Leave A Comment