Teina bezglutenska pica

Šta ima lepše od vruće, hrskave pice?

U zemljama poput moje, ljudi koji imaju problem sa glutenom nemaju tu mogućnost da izađu napolje i pojedu parče pice. Ako vam se jede, morate da je napravite sami. Svaki put. Imala sam sreću da iskusim dostavu bezglutenske pice na kućnu adresu u Engleskoj, kao i da probam razne bezglutenske pice u restoranima uširom Italije i Austrije. Ne mogu da se odlučim koja je bila najbolja. Možda sam imala sreće, ali sve pice koje sam probala van moje kuhinje bile su zaista odlične.

img_0255

Poslednje iskustvo bilo je u Peskari, u Italiji. Izabrala sam ovo kao najbolje, jer sam tamo bila sa mamom i sestrom koja je isto celijakičarka kao i ja. To je bio prvi put da smo jele bezglutensku picu u nekom restoranu zajedno. I zaista je bilo nezaboravno. 

img_3550-1

Želim da spomenem piceriju Buffalo Bill u kojoj smo jele i da je preporučim. Ako se ikada zadesite u Peskari, bila bi prava šteta da ne svratite ovde. Ono što je meni bilo važno jeste da sam na ulaznim vratima videla znak i sertifikat koji je ova picerija dobila i koji garantuje sigurnost. Nadam se da ćete imati priliku da uživate kao što smo mi. 

img_3543-1

Ako niste u mogućnosti da jede picu napolju, onda ćete morati da je napravite sami. S obzirom na to da sam veliki fan, vreme je da napišem i podelim sa vama recept na zadatu temu. Ovo je samo jedna od mnogih varijanti kako napraviti testo.

Sastojci za testo:

250ml mlake vode
kašičica šećera
kašičica suvog kvasca
50ml suncokretovog ulja
prstohvat soli
210g brašna (Schar, Mix B)

Fil

sok od paradajza
origano
svež paradajz
pavlaka
šunka
Gouda sir
jaje
maslinke

Priprema:

Nalijte mlaku vodu u posudu, dodajte šećer i pospite kvasac. Sačekajte da kvasac počne da raste, pa dodajte ostale sastojke i dobro izmešajte. Prekrijte činiju i ostavite da raste oko 45 minuta. Namažite ruke uljem i premestite testo na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Napravite oblik pice, premažite sokom od paradajza, stavite preko origano, svež paradajz i pavlaku pa pecite oko 20 minuta na 200°C. Nakon toga dodajte ostale sastojke kao što je prikazano u pratećem videu i pecite još 10 minuta. 

Ako odlučite da pravite bezglutensku picu, onda definitivno treba da je probate u kombinaciji sa bezglutenskim pivom.

Uživajte!

Leave A Comment