Bezglutenske krofne

Bezglutenska dijeta nije više toliko komplikovana kao što je to bio slučaj pre 20 i više godina. Nije više ni toliko nepoznata, jer sve veći broj ljudi prelazi na bezglutensku ishranu ili se barem susreće sa njom bilo lično ili preko bliske  osobe, poznanika,  rodbine. Samim tim nam je sve više bezglutenskih proizvoda dostupno, a njihov kvalitet se poboljšava iz dana u  dan. To dovodi i do činjenice da su današnji specijaliteti, pogotovo razne vrste testa od bezglutenskog brašna do te mere usavršeni da se razlika  između njih i onih regularnih-glutenskih, gotovo i ne primećuje. 
Ono što još uvek zaostaje u mnogim zemljama jeste ponuda svežih proizvoda, kao što su vruć bezglutenski  hleb ili kifla, krofna ili kolač. Osim ako živite u Rimu ili Parizu, u većini slučajeva imaćete poteškoće da pronađete pekaru sa vrućim bezglutenskim pecivom i zasladite se na ulici. To naravno ima i one dobre strane a to je upravo ta da zbog toga osobe koje imaju problem sa glutenom te delicije pripremaju u svojim kuhinjama i trude se da ih svaki put još bolje usavrše i dovedu do savršenstva. 
Drage moje kuvarice i kuvari, ako vam zamirišu vruće krofne u komšiluku, imam recept za vas koji će raspametiti vaša čula i naterati svakog prolaznika da zastane ispred vaših vrata.

Sastojci:

300ml mlake vode
1 kašičica smeđeg šećera
1 pakovanje suvog kvasca (1 velika kašika)
prstohvat soli
2 žumanca
1 kašičica rakije
250g  Schär Mix B – Bread Mix brašna
4-6 kašika ključale vode
ulje za podmazivanje

U posudu naspite mlaku vodu, šećer i kvasac. Sve dobro promešajte pa poklopite i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte jaja, so i kašičicu rakije ili ruma.  Alkohol će sprečiti da krofne upiju puno ulja. Dodajte brašno i umesite kompaktno, pomalo lepljivo testo. Nauljite radnu površinu pa rukama rastegnite dobijeno testo na debljinu od 1,5 cm. Ostavite 20 minuta da testo počne da raste. Kada testo naraste, prelijte ga sa 2 kašike ključale vode, premesite i ostavite još 20 minuta da ponovo krene da raste. Ovaj postupak ponovite još jednom ili dva puta u zavisnosti od toga koliko je testo raslo. Modlom vadite krofne i pecite u dubokom ulju koje ste prethodno zagrejali na srednje jakoj vatri. Vatra ne sme biti prejaka jer će krofne brzo porumeneti spolja ali će unutra ostati žive. Kada stavite krofne u ulje, poklopite šerpu ili tiganj u kojoj pečete i drmajte kako biste podstakli krofne da što bolje narastu. Okrećite ih povremeno sve dok ne dobiju zlatno žutu boju sa obe strane. Gotove krofne ređajte na kuhinjski papir kako bi upio višak ulja.
Poslužite ih slane ili slatke, kako više volite! Prijatno!

Leave A Comment