Tamni rustični bezglutenski hleb sa semenkama

Kada pređete na ishranu bez glutena, prva stvar koju poželite da napravite je hleb. To nije uvek lako. Za dobar bezglutenski hleb, potreban vam je pre svega dobar recept.

Postoji mnogo improvizacija na temu hleba. Neki su meki iznutra sa hrskavom koricom spolja, neki opet imaju mnogo kompaktniju unutrašnjost, neki su obogaćeni raznim semenkama, neki su od više vrsta brašna, a postoje i oni koji su kombinacija svega toga po malo.

Ako želite da dobijete veoma mekan hleb, onda ćete morati da stavite više vode nego brašna u testo. Tako ćete dobiti jednu gustu, glatku masu koja neće ličiti na pravo testo jer neće biti moguće od njega praviti oblike, ali ćete zato tu masu presuti u podmazanu modlu za fleb i tako ga peći. Ako pak želite da napravite pravu veknu hleba, onda količine vode i brašna moraju biti izjednačene. Imajte na umu da će vam za ovakav hleb uvek trebati još 10-20g dodatnog brašna koje ćete koristiti prilikom mešenja, da vam se testo ne bi lepilo. Na kraju možete kombinovati brašno sa više vrsta semenki, ili kombinovati više vrsta brašna i dobiti potpuno nove ukuse i strukture testa.

Ja sam veliki ljubitelj hleba i testa generalno. Kako volim da ga jedem, tako volim i da istražujem recepte i da smišljam nove ne bi li pronašla savršenu kombinaciju. Današnji recept je o tamnom rustičnom hlebu sa semenkama koji ima hrskavu koricu i veoma meku unutrašnjost. Uskoro ću vam otkriti i kako da to napravite.

Sastojci:

300ml mlake vode
220g + 20g za mešenje Schär Bread Mix – Mix B brašno
80g Schär Mix It Dunkel – Mix It Rustico brašno
1 kašika šećera
1 kašika suvog kvasca
40ml biljnog ulja

10g semenki lana
10g semenki susama
20g semenki bundeve
20g semenki suncokreta

Priprema:

Stavite mlaku vodu i šećer u činiju. Veoma je važno da dobro odredite temperaturu vode, ne sme biti ni previše, ni premalo topla. Zatim pospite kvasac po površini vode i ostavite na toplom mestu 15-20 minuta da kvasac počne da raste. Ukoliko se ništa ne dogodi posle 20 minuta, tj. ako kvasac ostane na dnu činije, bolje ponovite postupak sa novim sastojcima kako ne biste rizikovali da testo ne naraste. Razlog zbog kog se ovo može desiti je da niste pogodili pravu temperaturu vode, ili da kvasac nije dobar. Kada vidite da se na površini vode stvaraju mehurići od kvasca, znači da je počeo da se aktivira i možete preći na drugi korak.

Pomešajte Mix B i Mix Dunkel brašno. Stavite semenke i polovinu brašna (oko 150g) u posudu sa vodom i uz pomoć električnog miksera mešajte dok ne dobijete glatku masu. Dodajte još malo brašna (oko 100g) i ponovite proces. Na samom kraju stavite preostalo brašno (50g) i dobro sve sjedinite. Pospite radnu površinu brašnom i premestite testo na nju. Koristeći dodatno brašno (10-20g) počnite mesiti testo dok ne postane veoma meko i nelepljivo. Poželjno je da testo ostane što mekše, pa makar se malo lepilo, nego da dodate previše brašna i dobijete tvrdo testo od kog će kasnije i hleb biti dosta tvrd. Napravite željeni oblik hleba i ostavite ga na tepsiji prekrivenoj papirom za pečenje da naraste barem duplo. Nakon toga pecite hleb oko 40 minuta na 230ºC, povremeno proveravajući ga, za svaki slučaj.

Kada ispečete hleb, ostavite ga na metalnoj mreži da se ohladi. Ako ga ne pojedete celog taj dan, stavite ga u plastičnu vrećicu kako bi zadržao mekoću. 

Leave A Comment