Humus

Nisam nikada bila ljubitelj kupovnih namaza od leblebije jer u gotovo svakom preovladava ukus belog luka. Volim beli luk, ali samo u tragovima. Iskreno, sam proces pravljenja humusa me je u startu odbijao jer leblebija kao i sve ostale mahunarke mora da „odleži“ u vodi pola dana da bi nabubrila i već sama činjenica da nešto treba čekam, svaki put me je odvratila od pomisli da ga napravim. Međutim, kada sam postala mama po drugi put, pripremanje hrane unapred postala je rutina i shvatila sam da to uopšte nije tako loša stvar. Sve što mogu uradim uveče, kako bih ujutru imala manje posla i to mi zaista olakšava život. Tako je na red došao i namaz od leblebije, koji je odlična hrana i za bebe. Još jedan plus za humus! 

Leblebija je vrsta mahunarke, tačnije pripada porodici boba. Veoma je bogata gvožđem i to skoro jednako kao i ista količina crvenog mesa. Takođe je bogata i kalcijumom, koji se zbog visokog nivoa belančevina lako apsorbuje u organizmu. To znači da je idealna hrana za decu, trudnice i dojilje! 

Suva leblebija kuva se 2 do 3 sata, zato ukoliko želite da smanjite vreme kuvanja, potopite je u vodu kada krenete na spavanje i ujutru će biti dovoljno da je kuvate samo 30 minuta. Meni se lično mnogo više sviđa ova varijanta sa potapanjem, jer ne volim kada na šporetu imam kuvanje koje 2-3 sata isparava razne mirise. 

Napisaću vam recept za jednu činijicu namaza, jer ja volim da ga pravim svežeg svakog dana zbog dece, iako on može da stoji u frižideru i do 7 dana poklopljen. 

Sastav:

100g leblebije
1 čen pečenog belog luka
1 kašičica tahini paste
1 kašičica soka od limuna
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike vode
1/2 kašičice soli

opcionalno: 1 kašika violife krem namaza od kokosa

  • Nakon što je odstojala u vodi 12 sati, leblebija se procedi i skuva (oko 30 minuta). 
  • Beli luk najlešu aromu dobija pečenjem u rerni. Kada god imate priliku, tj kad vam je rerna uključena, ubacite i koji čen belog luka u ljusci da se ispeče. On tad dobija kremastu strukturu, još lepši miris, a ukoliko imate problem da vas muči, onda je ovo pravi način da to izbegnete. 
  • Skuvanu leblebiju, pečeni luk i sve ostale sastojke stavite u blender ili izmutite štapnim mikserom.

Ovako pripremljen humus može da stoji u frižideru 5 do 7 dana poklopljen. Najleše ide sa prepečenim hlebom i listovima kuvanog španata. 
Ukoliko skuvate više leblebije, možete od nje napraviti i super zdravu grickalicu. Oceđena zrna pospite maslinovim ulje i uvaljajte u mix začina od paprike u prahu, soli i bibera pa stavite na masan papir i pecite na 220ºC oko 15 minuta – idealan momenat da ubacite i koji čen belog luka u ljusci! Pustite da se malo prohladi i grickalica je spremna.

Kada pravite humus za bebu, izbacite so i smanjite količinu belog luka ili ga potpuno izostavite. Violife namaz koji sam stavila kao opciju je potpuno siguran za bebe jer je bez mleka, glutena i soje.

Leave A Comment