Makaronsi

Mislila sam da je nemoguće da se meni, koja svakodnevno isprobava nove recepte, desi da mi kolač ne uspe.

Kako započeti ovaj post, a da ne bude isti kao i svaki drugi o makaronsima. Mislim da ne postoji osoba na svetu koja iz prvog pokušaja uspela da ih napravi. Na prvi pogled deluju tako lagano i prosto, a kada počnete da ih pravite, sa svakim sledećim korakom sve više gubite nadu. Mislila sam da je nemoguće da se meni, koja svakodnevno isprobava nove recepte, desi da mi kolač ne uspe. Međutim desilo se. I to ne jednom. Ono što je još misterioznije kod ovog kolača je da kada taman mislite da znate kako ide recept, jer vam je poslednji put kada ste ga pravili uspeo, moguće je da ponovo ne uspe. I to mi se desilo. Samo što tad nisam bila očajna, tada sam tačno znala šta je bila greška i to je veliki uspeh kada je kuvanje u pitanju. 

Koliko god nam makaronsi danas izgledali savremeno i moderno, verovali ili ne oni potiču još iz 8 veka. Iako ih svi povezujemo sa Francuskom, oni zapravo potiču iz Italije. Prvi recept zabeležen je u Venecijanskim manastirima gde se ovaj kolač od belanca, šećera i bademovog brašna nazivao „sveštenikov pupak“, verovatno zbog oblika u kom se tad pravio. U 16. veku makaronse u Francusku donosi Katarina de Medići koja je udavši se za Henrija II dovela i svoje kuvare i zajedno sa njima pravila ovaj kolač. 

Makaronsi u početku nisu bili spajani filom. To se desilo tek 1830-ih, kada su počeli da se poslužuju dva po dva uz dodavanje džemova, likera i začina. Makaron kakav je danas poznat, sačinjen iz dva diska od bademovog brašna spojena filom od putera i vanile, čokolade ili džema. Ovakvi kolači prvobitno su se zvali „Gerbet“ ili „Pariski makaron“ i danas izgledaju baš tako.

Kod pravljenja ovog kolača veoma je važno strpljenje, minutaža i temperatura sastojaka i sobe u kojoj ih pravite. Ono na šta treba da se obrati pažnja je:

 • tačna gramaža svih sastojaka
 • belance mora biti na sobnoj temperaturi bar 6 sati pre mućenja
 • brašno i prah šećer se moraju dobro pomešati pre prosejavanja u belance
 • kada sjedinite sve sastojke za makaronse, masa koju dobijete mora biti dobro umućena kako ne biste imali puno vazduha ili grudvica.
 • makaronsi moraju da odstoje 2 sata na sobnoj temperaturi. Prostorija u kojoj se suše ne sme biti ni hladna ni pretopla. 

 • pečenje makaronsa je još jedan osetljiv korak na koji se mora obratiti pažnja. Rerna mora biti zagrejana pre nego što ubacite kolače da se peku. Obratite pažnju da temperatura nije previsoka kako vam kolač ne bi brzo narastao i prepekao se. Bolje smanjite temperaturu ukoliko imate jaku rernu i pecite duže. Pratite prvu turu i regulišite temperaturu rerne dok ne postignete idealnu. Moja rerna je dosta jaka i brzo peče, pa u skladu sa tim ja sam pekla makaronse 25 minuta na 120ºC. Pokušala sam da ih pečem na 130ºC , ali posle 5 minuta su počeli da žute, a to nikako nije dobro pogotovo ako želite da dobijete kolač u određenoj boji.

Svaki od navedenih saveta je veoma važan iako se neki čine potpuno nebitnim. Želim vam puno uspeha i strpljenja. Nemojte odustati ako vam prvi put ne uspe kolač, niste sami u tome 🙂

Makaronsi
Write a review
Print
Prep Time
2 hr 30 min
Cook Time
25 min
Prep Time
2 hr 30 min
Cook Time
25 min
Ingredients
 1. 70g belanca ( 2 manja jaja)
 2. 50g kristal šećera
 3. 100g prah šećera
 4. 80g brašna od badema
 5. boja za kolače
Fil
 1. 60g crne čokolade sa što većim procentom kakaoa i što manjim procentom šećera
 2. 60ml tečne slatke pavlake
 3. 10g putera
Instructions
 1. Izmutiti belanca sa kristal šećerom u čvrst šlag. Belanca moraju biti na sobnoj temperaturi barem 6 sati pre mućenja. Smanjiti brzinu miksera pa dodati željenu boju.
 2. Pomešati prah šećer i brašno od badema pa prosejati u šlag. Ručnom mutilicom, blagim pokretima sjediniti sve sastojke dok se ne dobije gusta, tečna, ujednačena masa. Masu presuti u špric ili kesu za šaranje i praviti krugove na tepsiji obloženoj masnim papirom.
 3. Tepsiju udariti par puta o radnu površinu kako bi se ispustio višak vazduha iz kolača.
 4. Kolače ostaviti oko 2 sata na sobnoj temperaturi da se stegnu. Znaćete da su spremni za pečenje kada ih dotaknete vrhom prsta i na prstu ne ostane ništa.
 5. Peći kolače 20 minuta na 120ºC. Neke rerne peku jače, neke slabije, pa ćete ovaj korak morati da isprobate u skladu sa vašom rernom. Ono što je jako važno je da temperatura ne bude previsoka kako kolači ne bi naglo narasli i prepekli se. Ukoliko pravite makaronse u boji, veoma je važno da pogodite pravu temperaturu jer će od toga zavisiti i njihova boja. Ukoliko temperatura bude jača nego što je potrebno, makaronsi će pobraoniti spolja.
Fil
 1. U šerpici zagrejte slatku pavlaku. Kada krene da ključa sklonite sa vatre i ubacite u nju čokoladu i puter. Mešajte dok se čokolada i puter ne istope i sjedine u gustu čokoladnu kremu.
 2. Ostavite fil da se skroz ohladi.
 3. Kada se sve dobro ohladi spajajte polovine makaronsa filom. Nemojte ih puno pritiskati kako ne bi pukli.
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/

Leave A Comment