Perece

Ovo su najukusnije perece koje ćete ikada probati! Zgodne su kao užina na poslu ili u školi, ali i kao deo nekog laganog posluženja na žurkama, rođendanima i ostalim slavljima.

Recept sam dobila od mame mog muža – moje svekrve, koja se od kad smo se upoznale trudi da nauči što više o celijakiji, bezglutenskoj dijeti, receptima i da mi napravi nešto svaki put kada se vidimo. Nisam jedna od onih koji će opterećivati druge ljude svojim problem, pre ću se povući i ubediti domaćina da nisam gladna nego ga dovesti u neprijatnu situaciju jer na trpezi nema ništa bez glutena za mene. Ali moram da priznam da mi neizmerno znači kada se neko ko se prvi put susreće sa celijakijom potrudi oko mene i pokaže mi na taj način „koliko me ima rad“, što u prevodu sa slovenačkog znači „koliko me voli“. 

Brašno, voda, jaje, so i ulje su sve što će vam trebati ukoliko se odlučite da napravite ove perece. Od pribora trebaće vam modla za perece, oklagija i tepsija u kojoj ćete ih peći. Ono što treba da znate je da što su perece tanje biće i hrskavije. Kada ih budete probali, znaćete zašto vam to govorim.

 
Sastojci:
 
200ml mlake vode
pola kašičice šećera
pola kašičice suvog kvasca
1 jaje
50g brašna za posipanje
Ulje za pečenje
 
U vodu stavite kvasac i šećer. Kada se kvasac aktivira dodajte jaje i brašno i zamesite testo. Pospite radnu površinu brašnom i oklagijom razvucite testo što tanje možete. Modlom vadite perece i ređajte ih u tepsiju koju ste premazali debljim slojem ulja. 
Debljina perece treba da bude oko 2-3 mm. Što je testo tanje, brže će se ispeći, zato treba voditi računa o tome da se perece ne prepeku. Perece premažite jajetom i pospite sa soli, pa pecite oko 10 do 15 minuta na 220ºC, ali pazite da se ne prepeku.

 

Leave A Comment