Pita od banane

Od kad je naš sin počeo da jede čvrstu hranu, kuća nam je uvek puna banana! Ako mu pokažem jabuku koju obožava i bananu u isto vreme, možete da pretpostavite da banana uvek pobeđuje. Zbog toga ih uvek imamo u izobilju. To je ujedno i jedan od povoda za nastanak ovog recepta – potrošiti stare banane, jer stiža nova tura svežih.

Nije tako uobičajno čuti da neko pravi pitu od banane, barem ne u kraju iz kog ja potičem. Ovo zapravo i nije pita kakva se pravi kod nas, već je tip američke pite, gde postoji kalup od testa kojim se prekrije okrugla tepsija i on se napuni voćem. Ukoliko imate mogućnost da kupite gotov kalup od testa, skroz je razumljivo da ćete to i učiniti, ali ako ste ipak celijakičar u Srbiji ili okolini onda predlažem da recept pratite od početka. Pita se sastoji iz 3 dela. Prvi deo je kora, preko nje ide jedan karamel od banane i na kraju fil koji može biti čista vanila ili sa dodatkom čokolade.

 

Pita od banane
Serves 10
Write a review
Print
Prep Time
1 hr
Cook Time
20 min
Total Time
1 hr 20 min
Prep Time
1 hr
Cook Time
20 min
Total Time
1 hr 20 min
Kora
 1. 1 jaje
 2. 100g maslaca
 3. 100g bademovog brašna ili mlevenih badema
 4. 150g Schär Mix B brašna
 5. 50g kokosovog ili smeđeg šećera
Karamel od banane
 1. 4 kašike smeđeg šećera
 2. 3 banane (oko 330g očišćenih banana)
 3. 100ml mleka
 4. +2 banane za seckanje
Fil
 1. Kesica pudinga od vanile (38g)
 2. 2 kašike smeđeg šećera
 3. 300ml mleka
 4. 250ml slatke pavlake
 5. 20g tamne čokolade
Instructions
 1. Stavite u činiju sve sastojke i rukom umesite testo. Razvaljajte testo preko masnog papira kako bi vam bilo lakše da ga prenesete na kalup za pitu (dijagonale 32cm). Kada prebacite testo na kalup pecite oko 20 minuta na 210ºC.
 2. Dok se kora peče, stavite šećer u tiganj da se istopi. Izmutite 3 banane sa 100ml mleka i ulijte u tiganj preko istopljenog šećera. Smanjite vatru i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dobijeni banana karamel prelijte preko ispečene kore i stavite u zamrzivač na 15 minuta da se stegne.
 3. U šerpici napravite puding od vanile (1 kesica pudinga, 2 kašike šećera i 300ml mleka) i stavite na hladno da se skroz ohladi. Kada se puding ohladi izmiksajte ga sa 250ml umućene slatke pavlake. Ukoliko volite kombinaciju vanile banane i čokolade, u ovaj fil možete dodati 20g tamne čokolade istopljene sa 2 kašike slatke pavlake. Preko karamela od banane iseckajte preostale 2 banane i premažite filom. Gotovu pitu ostavite na hladnom sve do serviranja.
Notes
 1. Moj predlog za dekoraciju je nar. On će svojom jarko crvenom bojom i kiselkastim ukusom u potpunosti osvežiti kolač, i doneti jednu potpuno drugačiju notu celom receptu.
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/

Leave A Comment