Domaća Nutela

U današnjem moru izbora slatkiša, nekome možda deluje apsurdno praviti domaću Nutelu. Međutim onima koji imaju decu, sigurna sam da ova ideja neće zazvučati loše. Moj sin ima godinu i četiri meseca. Još uvek mu ne praktikujemo davanje kupovnih mlečnih čokolada, kremova, keksa sa raznim punjenjima … jer smatramo da je još zaista mali i da ima toliko drugih, zdravijih grickalica koje mu možemo ponuditi. On je izrazit ljubitelj voća. Jabuka ili banana uvek će mu izmamiti osmeh na licu. Mleko sa organskim kakaom i medom prava je poslastica pred večernje kupanje, a kockica domaće čokolade od kakaoa, meda i kokosovog ulja je prava uživancija i za njega, a i za nas dok ga posmatramo kako se sa uživanjem sladi. Već je probao i zavoleo bakin domaći džem od šljiva i crne čokolade, pa otuda i ideja da mu napravim domaću Nutelu. 

Ne očekujte da ukus bude identičan originalu jer to i nije cilj ovog recepta, ali svakako se radujte jer će se vašoj deci sigurno svideti. Ima li strožih sudija od njih?

Ovaj čokoladni krem veoma je jednostavan i brz za napraviti, jedino što je važno jeste da birate kvalitetne sastojke jer od njih će zavisiti i konačni rezultat. Evo ga i spisak potrebnih sastojaka:

50g kokosovog ulja
15g kakao putera
50g bagremovog meda
25g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
25g kakao praha
60g prženih lešnika
50ml slatke pavlake

U šerpici na blagoj vatri istopite kokosovo ulje i kakao puter, zatim dodajte med i čokoladu. Kada se sve dobro sjedini, dodajte kako prah i mlevene pržene lešnike.
Dobijeni krem bio bi dosta jak za decu kada bi se ostavio ovakav, a dodavanjem običnog mleka onemogućili bismo ga da se stegne. Zbog toga je moj izbor slatka pavlaka, jer ona ublažava gorčinu i jačinu tolike količine kakaoa, a dovoljno je neutralnog ukusa da ne dominira u ovoj kombinaciji. Možete staviti umesto nje kokosov krem, ali imajte na umu da će on dodatno pojačati ukus kokosa koji je već prisutan zbog kokosovog ulja.
Kada dodate slatku pavlaku, sve dobro izmutite štapnim mikserom i prespite u teglicu sa poklopcem. Ukoliko planirate sve da pojedete istog dana, ne morate krem odlagati u frižider, ali ako ste napravili veću količinu moj savet je da ga držite na hladnom zbog slatke pavlake koja bi mogla da se pokvari na toplom.

Leave A Comment