Pavlova torta

Ova prefinjena poslastica koja svakome ko je vidi budi želju da je proba, ime je dobila po jednoj od najpoznatijih balerina 20. veka, Ani Pavlovoj.

Priča o Pavlovoj torti potiče iz vremena kada je poznata ruska balerina Ana Pavlova tokom svetske turneje 1926. godine boravila u Australiji i na Novom Zelandu. Tada je za nju napravljena ova torta. Budući da joj se veoma dopala, nazvali su je upravo po njoj. Od tada, pa sve do danas ove dve zemlje vode bitku oko toga ko je prvi napravio Pavlovu tortu i nazvao je po Ani.

Međutim istorija Pavlove torte ne počinje ni u Australiji ni na Novom Zelandu, već u Austriji.

Postoje istorijski zapisi, tačnije recepti koji dokazuju da je torta ove vrste (pusla kora, fil i voće) postojala u Austriji još 1800. godine. Krajem 19. veka recept za koru od ovako ulupanih jaja nemački imigranti doneli su Ameriku gde su se rodile mnogobrojne varijacije na zadatu temu. Smatra se da je recept za puslu donet u Australiju preko pakovanja za kukuruzni skrob. Proizvođači kukuruznog skroba na poleđini proizvoda ispisali su kratak recept za puslu koji naravno sadrži i jednu kašičicu njihovog proizvoda. Tako su kuvari u Australiji došli na ideju za Pavlovu tortu. Iako ovo nije 100% recept koji je nastao u Australiji ili na Novom Zelandu, svakako im se može pripisati autorsko pravo za ime koje su mu dali i po kom je ova poslastica danas poznata i popularna širom sveta.

Pavlovu tortu treba prvo probati u njenoj originalnoj varijanti, a tek nakon toga praviti izmene ili dodavati ono za šta mislite da bi se dobro uklopilo. Kada budete probali pravu Pavlovu tortu, bez dodavanja drugih filova, sigurna sam da nećete imati potrebu ništa da menjate.

Sastojci:

5 belanaca
200g šećera
1 kašičica soka od limuna
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica Schar Mix B brašna

200ml slatke pavlake
sveže voće

Priprema:

– Umutite belanca i šećere u čvrst šlag. Preporuka je da ih mutite barem 10 minuta.
– Kada su belanca umućena tako da čvrsto stoje na mikseru, dodajte ostale sastojke pa nežno promešajte tako da se sve sjedini.
– Šlag prespite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. 
– Formirajte krug prečnika od oko 15-20cm.
– Pecite koru prvo 10 minuta u zagrejanoj rerni na 150ºC, zatim smanjite toplotu na 100ºC i pecite još sat vremena. Nakon toga ugasite rernu i ostavite koru u zatvorenoj rerni još 2 sata.
– Kada se kora skroz ohladi, umutite slatku pavlaku i stavite na koru. 
– Preko slatke pavlake dekorišite voće po želji.
 
Da, ovo je Pavlova torta. Nežna i prefinjena baš kao i ona sama – Ana Pavlova. 
(Visited 1.534 times, 1 visits today)

Leave A Comment