Pita od starog hleba

Ako imate problem sa glutenom, onda ste verovatno upoznati sa činjenicom da bezglutenska dijeta nije ni malo jeftina. Brašno i hleb su namirnice koje najčešće koristimo u ishrani. Bezglutenski hleb koliko god da je lep prvog dana, već sledećeg je malo tvrđi i suvlji, a trećeg dana više nije tako ukusan. Umesto da ga bacite, zapravo ga možete iskoristiti da napravite ovaj recept.

Svaki put kada vam ostane hleb, iseckajte ga na kockice i ostavite ga na prozračnom i suvom mestu da se suši. Ovako hleb može da stoji do desetak dana a da se ne ubuđa. Kada sakupite dovoljnu količinu od njega možete napraviti zaista puno toga. Od domaćih prezli, popare, slatkih delicija do ove neverovatno jednostavne slane pite.

Da biste je napravi, trebaće vam:

Oko 300g starog hleba (možete koristiti i svež ukoliko nemate stari, a jede vam se ova pita)
300ml mleka
2 jaja
1 kašičica praška za pecivo
100ml maslinovog ili nekog drugog ulja
1 kašičica soli
350g ricotta ili nekog drugog sitnog sira
2 veće kašike Schär Mix B-Bread Mix brašna

+ seme bundeve i susama

Stavite izlomljen hleb u posudu i prelite ga mlekom.Ostavite nekoliko minuta da omekša. U drugu posudu izmutite jaja i dodajte ostale sastojke. Sve dobro promešajte pa ulijte u posudu sa hlebom. Nauljite tepsiju u kojoj ćete peći pitu, pa u nju uspite mešavinu sa hlebom. Pospite odgore semenkama bundeve i susama (ili bilo kojim drugim semenkama koje više volite). Pecite oko 20 minuta na 220ºC.

Ova pita odlična je kada se posluži vruća za doručak, uz šoljicu hladnog jogurta, ali može da posluži i kao zamena za običan hleb tokom ručka ili večere.

Leave A Comment