Medenjaci

Medenjaci su bili deo prazničnih rituala mnogo pre Božića. Još u vreme starog Egipta postojala je tradicija pravljenja kolača od meda. Med je bio jedini zaslađivač koji je bio na raspolaganju. Uz to, med je i prirodni konzervans, što omogućava ovim kolačima da dugo ostanu sveži.

Tradicija pravljenja medenih kolača,  širila se prema Evropi iz 2 različita pravca, jedan je iz Egipta išao preko Grčke i Rima, a drugi je bio posledica krstaških ratova, tačnije povratnika iz tih pohoda. U to vreme na zapad je donešeno mnogo novih sastojaka kao što su cimet, muskatni oraščić, đumbir, crni biber, bademi i suvo voće. Ovi sastojci bili su veoma skupi, zbog čega su se koristili uglavnom za vreme najvažnijih praznika. Do 16. veka božićni kolačići postali su popularni širom Evrope i pravili su se u različitim veličinama i oblicima.

U Nemačkoj se ovaj kolač zove Lebkuchen (medenjak) i veruje se da je to prvi kolač ovog tipa u Evropi koji se tradicionalno povezuje s Božićem. Šveđani ovaj kolač zovu Pepparkakor (začinjeni đumbir i poslastice od crnog bibera), dok se u Americi nešto kasnije ustalio Gingerbread. Svi ovi kolači vezuju se za Božić i iako različiti, spaja ih bogat ukus začina.

Kod nas su medenjaci došli u obliku Liciderskog srca. Vrhunac liciderskog zanata je bio u doba Austrougarske monarhije. Veliki broj zanatlija bavio se ovim poslom koji iziskuje mnogo umešnosti, vremena i truda. Svaki primerak liciderskog keksa je unikatan, jer se svaki kolač ukrašava ručno i nikada nema dva ista primerka. Licidersko srce se na našim područjima vezuje za vašare i razne vrste uličnih marketa. Tek od nedavno i kod nas se razvila tradicija pravljenja medenjaka, a njihovo ukrašavanje postalo je zanat kojim se bave mnoge domaćice. 

Medenjaci su u mojoj porodici prisutni skoro celu deceniju. Recept je modifikovala moja mama i prilagodila ga bezglutenskoj ishrani i našim ukusima. Ukrašavanje je sad već postalo tradicionalno okupljanje ženskog dela porodice i dan kada se uz druženje stvaraju prava mala umetnička dela. 

Mešavinu začina najbolje je da napravite sami u zavisnosti od onoga šta najviše volite. Mi je pravimo od muskatnog oraščića, karanfilića, cimeta i bibera. Sve sastojke je potrebno dobro samleti, ili kupiti iste u formi praha. 

Medenjaci
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
15 min
Prep Time
30 min
Cook Time
15 min
Testo
 1. 1 kašičica sode bikarbone
 2. 250g meda
 3. 1 jaje
 4. 2 žumanca
 5. 150ml ulja
 6. 200g šećera
 7. 2 kašike začina
 8. 200ml mleka
 9. 800g Schär Mix C - Mix Patisserie brašna
Šećerna glazura
 1. 2 belanca
 2. 400g šećera u prahu
 3. par kapi limuna
Instructions
 1. Metod pravljenja testa je dosta jednostavan, ali je jako važno pratiti uputsva. Pomešajte sve sastojke osim brašna. Dobro iz izmutite a zatim postepeno dodajte brašno i mešajte masu. Kada masa postane gusta za mešanje, pokušajte da je umesite rukom. Dodajte još malo brašna kako se testo ne bi lepilo za ruke, ali pazite da ne preterate sa dodavanjem jer će testo postajati sve tvrđe kako vreme bude odmicalo. Pospite radnu površinu i razvucite testo na debljinu od 5mm. Medenjaci će tokom pečenja narasti. Pecite ih oko 15-20 minuta na 220C ili dok ne porumene. Svaka rerna peče drugom jačinom, zato je najbolje da prvu turu medenjaka pratite pažljivo i odredite tačnu minutažu pečenja.
 2. Kada se keks dobro ohladi onda možete da pređete na šaranje i ukrašavanje.Masa za ukrašavanje se pravi od prah šećera, belanca i par kapi limuna. Sve sastojke potrebno je dobro umutiti, a ukoliko vam je pregusta slobodno dodajte par kapi vode. Belance se brzo suši i stvrdnjava, što znači da će i vaši medenjaci vrlo brzo biti spremni za pakovanje ili serviranje.
Notes
 1. Brašno je potrebno dodavati umereno kako se testo ne bi naglo steglo. Ono mora da bude dosta meko, ali ne lepljivo. Takođe je veoma važno umereno posipati radnu površinu jer testo dosta brzo upija brašno i postepeno se sve više stvrdnjava. Ukoliko pravite velike količine medenjaka i testo se umeđuvremenu jako stegne, dodajte malo mleka pa ga ponovo razmekšajte.
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/

Leave A Comment