Kroasani

Bila sam veoma nervozna zbog ovog recepta. Postoji mnogo metoda za pravljenje kroasana, ali kada je u pitanju bezglutenska dijeta, onda dolazi do komplikacija jer ni jedna nije dovoljno dobra za dobijanje originalnog peciva. Jedan sastojak je obavezan u svakom receptu za kroasane koji sam do sada pronašla, a to je vreme. Ukoliko želite da dobijete pravo testo treba da budete strpljivi. Za moj recept biće vam potrebno dva dana, ali zato ukus koji ćete dobiti biće drugačiji od svega što ste do sada probali. 

Ovaj recept se sastoji iz tri faze. U prvoj se pravi testo. Potrebno je da izmešate sve sastojke:

150ml mleka DSC_0320 (1)
150ml vode
1 kašičica kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica so
50g putera
500g Schar Mix B brašna

rukom umesite testo i ostavite ga preko noći u frižideru.

Sledeći korak je razvlačenje i preklapanje testa. U ovoj fazi važno je da imate na umu da margarin koji ćete staviti (250g) u testo treba da ostane hladan i kompaktan. Ako počne da se topi, vratite ga u frižider na pola sata pa onda nastavite sa mešenjem. Kada dobijete oko 27 slojeva, ostavite testo u frižideru nekoliko sati, ili ceo dan.

Poslednja ali ne i manje važna, jeste faza oblikovanja. U kroasane možete da stavite marmeladu, čokoladu ili sirni namaz, a svakako da su jako ukusni i prazni.

Na samom kraju umutite žumance sa kašičicom vode i time premažite svaki kroasan. Pecite ih pola sata na 230ºC.

Leave A Comment