Dimljeni tolstolobik

 

Dimljeni tolstolobik .. kako vam to zvuči?

Bilo da je u pitanju rečna ili morska riba, ja volim da je pripremam na mediteranski način. Dimljena riba ima ukus sličan dimljenom mesu, ali je dosta lakša. Sastojci za moj (mediteranski) način pripreme su maslinovo ulje, kora limuna, ruzmarin i biber. Ako pripremate običnu, ne dimljenu ribu, onda će biti potrebno da dodate i malo krupne morske soli. Dimljena riba je već dovoljno slana, tako da ne zahteva dodatno soljenje. Ukoliko volite, možete dodati malo mocarele ili parmezana od gore.

Za prilog sam pravila nešto slično sušiju. Zapravo to i jeste suši. Koristila sam nori alge, pirinač, avokado i vasabi puder. Kod sušija najbitnija stvar je kako ćete pripremiti pirinač.

Koliko pirinča toliko vode (npr. na šolju pirinča ide šolja vode). Prvo isperete dobro pirinač, zatim ga potopite u vodu i ostavite 20 minuta. Nakon toga ga stavite na jaku vatru i čim voda proključa, smanjite na minimum i ostavite 10 minuta. Potpom isključite šporet, poklopite pirinač i ostavite ga pola sata. Izvadite ga na tepsiju i poprskajte rastvorom od jedne kašike šećera, jedne kašičice soli i 50ml sirćeta kako se ne bi lepio i ostavite ga da se ohladi. Pravljenje sušija, tj slaganje sastojaka je umetnost i dalje sve zavisi od vas i vaše kreativnosti.

Vasabi puder, soja sos i nori alge su neki od sastojaka koji sušiju daju taj specifičan, neodoljiv ukus, zato vam predlažem da bez toga ne krećete u pravljenje ovog specijaliteta.

Leave A Comment