Bezglutenski đevreci u Beču – Gde jesti i kako ih napraviti

Na ideju da pravim bezglutenske đevreke došla sam prilikom posete Beču. Provela sam tamo par dana i svako jutro sam išla u Blue Orange Coffee & Bagel na doručak. U pitanju je jedan veoma prijatan kafić/restoran gde pored regularnih doručaka služe i vegeterijanske i bezglutenske sendviče i đevreke. Bezglutenski đevreci i sendviči se čekaju oko 15 minuta da budu gotovi jer se prave u odvojenoj kuhinji. Donose vam ih vruće i posebno zapakovane. 

IMG_0206 (1)

Moje iskustvo u vezi sa bezglutenskom ishranom u Beču je veoma pozitivno. Pored preukusnih sendviča, imala sam priliku da obiđem još par ugostiteljskih objekata gde sam probala bezglutensku bečku šniclu, uživala u bezglutenskoj pici i zasladila se ukusnim bezglutenskim  kolačima. Nažalost, ljudi koji imaju celijakiju nikada ne mogu da budu 100% sigurni da će to nešto što pojedu i za šta drugi tvrde da je bez glutena, zaista biti bez glutena. Možemo samo da verujemo u znakove precrtane pšenice, oznake u restoranima, bezglutenske menije, ali nikada ne možemo biti sigurni kao u svojoj kuhinji. Na kraju, ne možemo ni stalno živeti u strahu kome verovati. Lepo je kada možete da izađete napolje, sednete u restoran i naručite sebi ručak ili svratite u poslastičarnicu i zasladite se. Svakako treba da budemo veoma oprezni. Restorani koji imaju bezglutenske menije prolaze kroz posebne kontrole. Luksuz da im verujem, sebi priuštim s vremena na vreme. Obzirom na to da živim u Srbiji, priliku da jedem napolju imam samo kada otputujem u drugu državu.

Đevreci su posebni po tome što se testo prvo prokuva u ključaloj vodi, pa se nakon toga peče. Tako se dobija ta tvrda korica, dok unutra ostaju meki. Sastojci se ne razlikuju mnogo od sastojaka za neko drugo pecivo:

Pomešajte 200ml vrućeg mleka, 50g putera, 1 kašika suvog kvasca, 1 kašičica brašna, pokrite i ostavite na toplom mestu 15-20 minuta dok kvasac ne naraste. Zatim dodajte 1 belance i 400g brašna, zamesite testo pa ponovo pokrite i ostavite 15-20 minuta na toplom mestu da naraste. Brašno koje najčešće koristim za skoro sve vrste peciva je Schär Bread Mix, Mix B. Nakon toga ga ponovo premesite. Oblikujte đevreke, prokuvajte, a potom ih stavite na masan papir i pecite oko 20 minuta na 250ºC, tačnije dok ne porumene.

Kao što vidite, sastojci su veoma jednostavni, samo je tehnika pravljenja malo drugačija od uobičajne. Za detaljna uputstva pogledajte propratni video:

Leave A Comment