Domaća pašteta

 

Na našem tržištu danas možete pronaći razne vrste pašteta. Mesne, riblje, sa dodatkom povrća … koji god vam ukus padne na pamet. Veoma su ukusne, a kada na njoj vidite oznaku bez glutena, čini vam se da nikada bolju paštetu u životu niste probali. Moram da priznam da sam i ja jedan od ljubitelja ovog pikantnog namaza, ali svaki put nakon što sam pojela parče vrućeg hleba, paštete i hladne pavlake, grizla me je savest i pitanje šta sam ja to zapravo unela u svoj organizam?

Paštete se uglavnom prave od iznutrica i raznih drugih mesnih „ostataka“, sa dodacima gomile aditiva kako bi što duže održali svežinu proizvoda. Sledeći put kada se odlučite za brzinski doručak „hleba i paštete“ dobro razmislite da  li zaista želite svoj organizam da „počastite“ na taj način. 

Sve ovo govorim ne zato da biste prestali da jedete paštetu, već da bih vam ukazala na to koliko je lako napraviti domaću paštetu za koju ćete biti 100% sigurni da je zdrava i sigurna. 

Sastojci:

500g belog pilećeg ili ćurećeg mesa
200ml bujona
1 kašičica soli
100g sirnog namaza
pola kašičice bibera
2 suva paradajza
1 kašičica rena

Način pripreme:

Skuvajte belo meso. To možete uraditi dok kuvate supu, u koju ćete samo ubaciti i belo meso, a možete ga kuvati i odvojeno, samo u vodi i začinima (so, biber, lovorov list). Nakon što se meso skuva, ohladite ga, pa zajedno sa svim ostalim sastojcima stavite u blender i izmiksajte. Prebacite paštetu u posudu sa poklopcem.

Ovako dobijena pašteta može da stoji u frižideru do tri dana.

Moja preporuka za domaću paštetu je da je jedete uz vruć tost ili preukusne, uvek sveže i hrskave Schär krekere. Ova kombinacija odlična je i za razne proslave, žurke ili večernja druženja sa prijateljima. Uz vrlo malo truda, sa domaćom paštetom sačuvaćete svoj stomak, ali i novčanik.

Da bi sve dobilo jednu posebnu kulinarsku notu, probajte kombinaciju domaće paštete sa avokado namazom. Sve o avokadu i njegovom osvežavajućem namazu možete pročitati ovde.

 Prijatno!

Leave A Comment