Domaći bezglutenski sladoled od čokolade

Domaći bezglutenski čokoladni sladoled

Leto je najtopliji period u godini kada ljudi vape za malo osveženja. Neki pronalaze spas u odlasku na plažu, neki se rashlađuju ledenim pićima, a neki rešenje traže u sladoledu. Za ljude koji imaju celijakiju i opredeljuju se za treću opciju, nije tako jednostavno samo otići u prodavnicu i kupiti sladoled.

Nažalost, nisu svi sladoledi bez glutena, zato moramo biti oprezni. U Srbiji nema sladoleda sa bezglutenskim znakom, što znači da ni jedan nije siguran za nas. Ako s druge strane odlučite da kupite sladoled na ulici, tu uvek postoji rizik od salmonele (trovanje hranom izazvano bakterijom Salmonella enterica. Infekcija se obično dobija preko sirovog ili slabo kuvanog mesa, živine, jaja ili proizvoda od jaja). Najsigurniji način da se osvežite sladoledom je da ga napravite kod kuće. Na internetu možete pronaći milione recepata za domaći sladoled, moj vam je predlog da birate one bez jaja.  Zato ću danas podeliti sa vama jedan od mojih recepata za sladoled bez sirovih jaja.

Sastojci:

2 banane
100ml kokosovog mleka
1 tbsp kokosovog ulja
50g crne čokolade ili kašika Nutelle
50g Schär Maria keksa (Ovaj keks sadrži jaja i mleko. Ukoliko imate alergiju, zamenite ovaj keks nekim koji je bez jaja i mleka)

Priprema:

Priprema ovog recepta ne može biti jednostavnija. Stavite banane, mleko i ulje u blender i dobro izmešajte. Dodajte seckanu čokoladu ili Nutelu i izlomljen keks i promešajte. Sipajte mešavinu u modle za sladoled i ostavite u frižideru oko 3 sata dok se sladoled ne zaledi. 
To je sve! Uživajte!

Leave A Comment