Bačka pogača

Ne izgleda baš primamljivo kada zamislite masno pecivo sa puno čvaraka, ali ukus je neverovatno dobar.

Testo sa čvarcima nekima je poznato i kao Bačka pogača. U Bačkoj, ali i generalno u Vojvodini ljudi u selima se bave stočarstvom, posebno uzgojem svinja. Za vreme svinjokolja, jedan od specijaliteta jesu i sveži, domaći čvarci koji su ujedno i glavni sastojak ovog recepta. 

Sastojci za ovaj vojvođanski specijalitet:

500 ml mlakog mleka
1 kašika šećera
1 kašika suvog kvasca
2 jaja
1 kašičica soli
670g Schar Bread Mix – Mix B brašno

+ 300g droždina (ili sitno samlevenih čvaraka)
100g masti

Način pripreme:

Stavite u posudu mleko, šećer i kvasac, promešajte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Vodite računa da mleko bude mlako, ni previše ali ni premalo toplo, tako da kvasac može da raste.

Kada se kvasac aktivira, dodajte umućena jaja, so i brašno. Prvo mešajte, a potom mesite rukama dok ne dobijete mekano, nelepljivo testo. Uvek možete dodati još malo brašna prilikom mešenja.

Kada umesite testo, razvucite ga pomoću oklagije. Premažite ga sa masti i mlevenim čvarcima ili droždinama, pa preklopite. Tako preklopljeno testo razvucite još malo oklagijom pa ponovo premažite sa masti i mlevenim čvarcima ili droždinama. Ponovite ovaj proces još jednom. Isecite testo u tri trake i upletite pletenicu.

Dobijene pletenice premestite u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje i pustite oko sat vremena da narastu. Pecite ih oko 30 minuta na 230ºC. Proveravajte s vremena na vreme za svaki slučaj jer ni jedna rerna ne peče istom jačinom. 

Ovaj recept možete praviti i u bilo kom drugom obliku, kao pogačice, pužiće.. ali i sa drugim punjenjem, sirom, džemom, cimetom …

Leave A Comment