Urmašice

Ovog leta Schär je predstavio novu recepturu Mix C – Mix Pâtisserie brašna za kolače. Bila mi je čast da za naše tržište isprobam novo brašno i napišem 3 slatka recepta koji će se nalaziti na pakovanju novog brašna. Jedan od recepata je upravo ovaj – Urmašice.

Urmašice, poslastica orijentalnog porekla, tradicionalni je recept u Srbiji i Bosni. Postoji dosta varijacija za ovaj kolač, ali svi imaju sličnu osnovu i ukus. Ono što ih veže je sočni šećerni umak sa limunom u kom se kolači „odmaraju“ i upijaju slast. Bezglutensko brašno se malo razlikuje od običnog pšeničnog, zbog toga je zaista važno pronaći odgovarajući bezglutenski recept. Pogotovo ako onaj ko reši da ga pravi nema velikog iskustva u kuhinji. 

Ukoliko volite stare srpske recepte, budite sigurni da je ovo jedan od tih proverenih bezglutenskih 🙂 

Urmašice
Serves 10
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Ingredients
 1. 2 jaja
 2. 400g Mix C - Mix Pâtisserie brašna
 3. 200g oraha
 4. 150g šećera
 5. 100ml suncokretovog ulja
 6. 200ml jogurta
 7. 1 prašak za pecivo
Preliv
 1. 500ml vode
 2. 400g šećera
Instructions
 1. Umutite jaja, šećer, ulje, jogurt, prašak za pecivo i orahe. Kada se svi sastojci dobro sjedine postepeno dodajte brašno. Umesite kompaktno testo rukama i podelite ga na 28 jednakih delova. Od svakog dela napravite valjuščić koji ćete pritisnuti na bockavi deo rendaljke kako bi se napravila reljefna šara. Možete ih i samo spljoštiti rukom na debljinu od 1cm i tako ređati na tepsiju za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 220º C.
 2. U šerpici zagrejte pola litre vode sa 400g šećera. Kada se šećer istopi i voda proključa, prelijte urmašice i ostavite da upiju svu tečnost. U vodu sa šećerom možete iseći i kolutove limuna i kasnije ih poslagati preko kolača.
Notes
 1. Brašno uvek dodavati postepeno bilo da mutite masu za koru ili mesite testo za keks.
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/

Leave A Comment