Tart sa jagodama i čokoladom

Kombinacija jagoda i čokolade poznata je decenijama. Osvežavajući ukus svežeg voća i slatka gorčina crne čokolade, teško da nekoga ostavlja ravnodušnim.

Tart je jedna vrsta pite. Karakteriše je sipkava podloga – kora oblikovana kao kalup u koji se sipaju razne vrste filova i kremova. U slatki tart najčešće se odgore ređa sveže voće, dok je slani u početku bio punjen isključivo mesom. Preko fila se ne stavlja testo, već ostaje otvoren i to je ono najkarakterističnije kod ove vrste pite. Nastao je mnogo godina nakon klasične pite, a u početku se pripremao isključivo u visoko rangiranim kuhinjama.

Sezona jagoda traje veoma kratko i zato je treba iskoristiti i iprobati što više recepata sa njima. Jedan od tih recepata svakako treba da bude i ovaj, jer kombinaciji jagoda i čokolade teško da će neko odoleti.

Šta vam je još potrebno kako biste ga napravili:

Za koru:

340g mlevenog suvog keksa bez glutena
2 jaja
100g putera
50ml jogurta
140g Schär Mix It Universal brašna

Za čokoladni krem:

200ml slatke pavlake
160g crne čokolade
40g putera

300g svežih jagoda

Priprema:

Sve sastojke za koru sjedinite kako biste umesili testo. Ukoliko mešate sve ručno, potrebno je da puter bude razmekšan kako bi se lakše umesio. Rasporedite dobijeno testo u okruglu tepsiju prečnika 30cm, izbockajte dno viljuškom i stavite koru da se peče 20 minuta na 220ºC.
Dok se kora peče, napravite krem tako što ćete u šerpici zagrejati slatku pavlaku do ključanja. Kada počne da ključa sklonite je sa vatre i dodajte čokoladu i puter. Mešajte konstantno dok se sve ne otopi i potpuno sjedini u gustu čokoladnu kremu.
Kada je kora gotova, izvadite je iz rerne i prespite u nju čokoladni krem. Ostavite pola sata da se ohladi ali ne i da se stegne previše, a onda ukrasite svežim jagodama. Tek kada odgore poslažete voće, stavite tart na hladno kako bi se krem skroz stegao.

Leave A Comment