Tematski rođendan

Rođendani su u mojoj kući uvek imali poseban značaj. Još od malena jedva sam čekala svoj rođendan i planirala ga mesecima unapred. Euforija oko tog posebnog dana nije izgubila jačinu ni kada sam odrasla, a kada sam dobila sina postala je najveća do sad. 

Ukoliko želite da zagarantujete dobru rođendansku žurku, osmislite njenu tematiku!

Tematatske žurke uvek su bile dobro prihvaćene u društvu, od srednjevekovnih balova pod maskama, do tradicionalnih argentinskih karnevala i venecijanskih maskenbala. Na kućnim žurkama pored dobre zabave, jednako važna je i hrana koju ćete poslužiti. Kada planirate dečiji rođus onda svakako morate da obratite pažnju na detalje koji će mališanima privući pažnju.

Ove godine moj sin napunio je dve godine, pa su i glavni gosti bili tog uzrasta, a tema žurke bila je „Indijanci“! Pored preuređenja celog dvorišta u kom je bila planirana žurka u indijanski kamp, slatkiši su takođe bili „maskirani“. 

Od slatkiša na stolu bili su kolači u obliku tipi šatora, voćni ražnjići i torta! Kolače sam pravila po već postojećem receptu za Čokoladne lava keksiće samo što sam oblik prilagodila tematici.

Voćni ražnjići bili su glavna atrakcija tog dana! Danima sam pravila strelice na koje sam posle ređala voće. Kako da napravite strelica? Veoma lako! Kupila sam drvene štapiće za ražnjiće. Njih možete naći u svakom malo većem marketu. Štapići su bili strele, a pera na strelama sam napravila od papira u boji i zalepila na gornji kraj ražnjića. 

Torta i duvanje svećica najvažniji su momenat na svakom dečijem rođendanu, zato ona mora da ostavi najjači utisak! Važno je da imate čvrstu osnovu ukoliko želite da se bavite posle dekoracijom. Torta mora da bude stabilna zato birajte čvrste kore i filove. Ja sam pravila Mafin kore sa filom od vanile. Fil se pravi na sledeći način. Napravite prvo čvrst puding. To znači na pola litre mleka idu 2 pudinga + kašika brašna (Schär Mix B ili Mix C). Ostavite puding da se dobro ohladi jer u suprotnom, propašće vam ceo fil. Kada se puding skroz ohladio, izmutite 200ml slatke pavlake i postepeno dodajte ohlađeni puding. Kada se masa skroz sjedinila, dodajte 100g razmekšanog maslaca i mutite mikserom dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ostavite fil bar sat vremena u frižideru da se stegne pa onda nanosite na tortu. 

Pošto je tematika bila indijanska, i torta je morala da ima takve elemente. Za dekoraciju sam koristila grisine Spar koje nažalost nisu još uvek dostupne u Srbiji. Tipi šator sam napravila od korneta. Možete napraviti više korneta jer su jako ukusni. Za tortu će vam trebati jedan, a ostale možete iskoristiti za nešto drugo.

Kako se pravi kornet

Sastojci:

2 belanca
100g šećera
3 kašike mleka
pola kašičice ekstakta vanile
100g brašna Schär Mix C
mrvicu soli

Sve sastojke dobro izmutite i u zagrejan tiganj na srednjoj vatri vadite po malo mase i oblikujte male palačinke, nakon 2 minute okrenite palačinku da se ispeče i sa druge strane. Kada su obe strane dovoljno pečene obmotajte palačinku na kupasti kalup. Ukoliko nemate, možete ga napraviti od aluminijumaske folije. Ostavite kornet par minuta da se ohladi i nakon toga ga možete skinuti sa kalupa. 

Ostatak dekoracije pravila sam uglavnom od crne i bele čokolade. Jako je važno da svi elementi dekoracije budu bez glutena, jer u suprotnom kontaminiraćete celu tortu. 

Ovo bi bile neke ideje za indijansku rođendansku žurku. Nadam se da sam vam probudila maštu i inspiraciju. Verujte da deca mogu i te kako da se zabave u dvorištu, ne mora svaki rođendan biti „odrađen“ u igraonici. Uživajte u svojim mališanima i uključite ih u pripremanje tog najvažnijeg dana u godini! Uključite i bake i deke, tetke i stričeve, sigurna sam da će vam vrlo rado pomoći!

Leave A Comment