Figaro oblatne

Figaro oblatne ili Grilijaš nisam jela više od 20 godina. Kako sam i ja prešla na dijetu, nismo ih ni pravili a nisam ih dugo ni videla na drugim trpezama. Sećam se da sam ih poslednji put jela kod komšinice na slavi (dok sam još uvek jela sve), a da je moja sestra koja je tad imala sedam godina i koja je od rodjenja  na bezglutenskoj dijeti skidala oblatne (glutenske) i jela fil iznutra.
Pre 20 godina, kada ni doktori nisu znali da nam objasne ozbiljnost bezglutenske dijete, kada nismo znali šta znači kontaminacija i koliko male količine glutena mogu poremetiti organizam celijakičara, lizanje sladoleda u kornetu, skidanje belog dela na mančmeloua, fil iz oblatne, Bata palenta, mlečne čokolade i grickalice bez znaka, kao i gomila drugih grešaka bile su normalna pojava. Tada nismo imali pristup internetu (barem ne u ovoj meri kao danas) i na neki način bili smo uskraćeni pristupu veoma korisnih informacija koje danas možemo pronaći. Tada ni doktori nisu bili toliko informisani o bezglutenskoj dijeti i na neki način bili smo prepušteni sami sebi. Danas kada neko pravi takve greške, ne postoji opravdanje. Skidanje glutenskih oblatni i lizanje fila je daleka prošlost, jer danas možete da nabavite oblatne bez glutena i napravite ovaj kolač u 100% bezglutenskoj varijanti. 

Dosta proizvoda koji su sastavni deo određenih recepata teško je pronaći u Srbiji. Nažalost, nisam uspela da nađem bezglutenske oblatne kod nas, nabavila sam ih u Hrvatskoj. U pitanju su poljske Bezgluten oblatne. 

Ukoliko ste imali sreće i pronašli oblatne, sve ostalo u ovom receptu izgledaće i više nego jednostavno 🙂

Figaro oblatne
Write a review
Print
Ingredients
  1. 300g šećera
  2. 200g maslaca
  3. 200g orasa
  4. 5 žumanaca
  5. 3 lista oblatni
Instructions
  1. Na srednjoj vatri istopiti 200g šećera. Dok se šećer topi, umutiti preostali šećer sa žumancima u penastu masu. U otopljeni šećer dodati maslac i mešati dok se maslac ne otopi, a zatim dodati umućeno žumance pa nastaviti mešati mikserom na tihoj vatri oko 5 minuta. Iseckati orase i ubaciti u masu. Ređati oblatnu, fil, oblatnu, fil, oblatnu i ostaviti na hladnom mestu da se dobro stegne.
Notes
  1. Bilo bi dobro staviti nešto teško preko kolača dok se hladi kako se oblatne ne bi savile.
  2. Recept za karamel fil možete iskoristiti i za druge recepte u kojima ide karamela.
Gluten Free Tea https://glutenfree-tea.com/
(Visited 942 times, 1 visits today)

Leave A Comment