Šnenokle

Ako se zadesite u Francuskoj, odakle potiče ovaj recept, i poželite da pojedete šnenokle, poručićete œufs à la neige, dok ćete u Londonu tražiti da vam donesu Floating islands.

Sigurna sam da ste svi probali šnenokle. Listajući mamine recepte naišla sam na ovaj i obradovala se jer sam skoro i zaboravila na njega. Još jedan slatkiš koji je idealan za celijakičare. Bez puno sastojaka i uz veoma malo truda to je desert koji uz malo mašte može da ukrasi trpezu i zadivi goste. 

Ove sastojke skoro svaka kuvarica ili kuvar imaju u svojoj kuhinji!

3 jaja
700ml mleka
6 kašika šećera (100g)
1 puding od vanile
ili 2 kašike (50g) bezglutenskog brašna (Schär Bread Mix – Mix B)
1 kašičica soka od limuna

Način pripreme:

U šerpu ulijte 600ml mleka i stavite da se zagreje. Dok se mleko greje, umutite 3 belanca sa 3 kašike šećera i kašičicom limuna u čvrst šlag. Kada mleko počne skoro da ključa, kašikom vadite šlag i nežno spuštajte u mleko. Kuvajte oblačiće od šlaga po 2 minuta sa svake strane, a zatim ih izvadite i ređajte u posudu u kojoj planirate da poslužite desert. Preostalo mleko procedite u drugu šerpicu i ostavite na vatri da se greje. Izmutite puding (ili 2 kašike brašna) sa 100ml mleka, 3 kašike šećera i 3 žumanca pa sve to ulijte u šerpicu sa mlekom. Mešajte fil na srednjoj vatri dok ne počne da se zgušnjava. Prelijte oblačiće od šlaga i ostavite na hladnom mestu da se ohlade.
Porcije možete ukrasiti čokoladnim mrvicama.

Leave A Comment