Anemija u trudnoći

Anemija označava smanjen broj crvenih krvnih zrnaca do kog najčešće dolazi usled nedovoljne količine gvožđa u organizmu. Gvožđe je važan element u stvaranju hemoglobina koji u crvenim krvnim zrncma prenosi kiseonik.

Poznato je da osobe obolele od celijakije imaju velike predispozicije za anemiju. Ona je u mnogim slučajevima  i  glavni pokazatelj da je u pitanju celijakija. Stvar postaje komplikovanija kada osoba koja boluje od celijakije i ima problem sa anemijom, ostane u drugom stanju. 

Tokom prve trudnoće, krvna slika mi nikada nije bila bolja. Gvožđe je bilo na zavidnom nivou, ali sam ipak pila dodatak radi preventive. Pila sam Sideral Folico, a nakon porođaja nastavila sam da pijem Sideral Forte. Nažalost to ne mogu da kažem za drugu trudnoću. Od samog početka sam imala niži nivo gvođa, iako sam sve vreme pila Sideral Forte, a kako se približava termin, ono sve više opada. 

Druga trudnoća je dosta teža od prve, pogotovo ako pored sebe imate dvogodišnjaka. Prvom detetu je i dalje potrebna sva vaša briga i pažnja, a vi ste svakim danom sve tromije i umornije jer se ni jednom ustvari niste dobro naspavale i odmorile. Kada me je ginekolog pitao da li kroz hranu unosim dovoljno gvožđa, tek sam se onda zapitala. Svaki dan vodim računa o tome šta je moj sin pojeo i koliko je čega pojeo, ali ne mogu da kažem da to isto radim za sebe. Mnogo puta jedem na brzinu, tek da utolim glad, a to nikako nije dobro, pogotovo ako ste trudnica.

 

Za vreme trudnoće, potrebno je dvostruko više gvožđa nego inače, kako bi se proizvelo više krvi za snabdevanje bebe kiseonikom.

 

Teži oblik anemije tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja, rađanja bebe sa malom telesnom težinom i postporođajne depresije. 

Simptomi anemije su:

  • nesvestica, umor
  • osećaj nedostatka vazduha
  • bleda ili žuta koža
  • ubrzan rad srca
  • glavobolja 

 

Crveno meso je najbogatije gvožđem

Preporučeni dnevni unos gvožđa kod odraslih žena je 18mg dnevno, a kod muškaraca 8 mg. Za vreme trudnoće ova količina se kod žena povećava na 27mg dnevno. Ukoliko pijete dodatak gvožđu, treba da ga uzimate sa hranom kako biste sprečili moguće mučnine. Pored suplemenata, jako je važno pojačati ishranu. Ljudsko telo dobija 30-35% potrebih elementa iz mesa. Crveno meso je najbogatije gvožđem, a najviše ga na 100g mesa ima:

pačetina (2,7mg)
govedina (2,6mg)
jagnjetina (1,9mg)

Najfinije i najkvalitetnije crveno meso je zasigurno juneći biftek. Ukoliko imate priliku da ga nabavite, evo nekoliko predloga za ručak – Juneći biftek na više načina.

Pored mesa, tu su ribe poput tune i lososa i morski plodovi. Kod nas nije uvek lako nabaviti svežu i dobru morsku ribu, a u trudnoći ove namirnice, osim lososa nisu baš ni preporučljive. Tuna sadrži visok nivo žive koji prolazi kroz placentu i može biti posebno štetna za razvoj bebinog nervnog sistema, dok morski plodovi kao što su npr. školjke mogu biti zaražene koliformnom bakterijom i salmonelom. 
Losos je s druge strane veoma poželjan u trudnoći jer pored gvožđa (o,6mg na 100g), sadrži omega-3 masnih kiselina (2,3mg na 100g), proteine, vitamin B, kalijum, selen… Ipak treba voditi računa o količini lososa koju unosimo. Za trudnice se ne preporučuje više od jednom nedeljno.
Losos nije potrebno dugo peći, a podjednako je ukusan i iz rerne i kad se peče na tiganju. Malo maslinovog ulja, morske soli i za 15 minuta je gotov. Možete ga kombinovati sa salatama, rižom, a veoma je ukusan i sendvič sa lososom

Gvožđe možemo dobiti i iz voća, povrća, žitarica, ali naše telo ne može da svari više od 17% hemoglobina iz njih.  Da biste pojačali apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora i dodataka, kombinujte ih sa hranom koja ima visok sadržaj vitamina C i folnom kiselinom. Iako je kalcijum bitan nutrijent tokom trudnoće, on može smanjiti apsorpciju gvožđa. Zbog toga je važno voditi računa da se mlečni proizvodi, kao i druga hrana bogata kalcijumom izbegavaju 2 sata pre i 2 sata nakon uzimanja hrane bogate gvožđem. 

 

Žitarice su odličan izvor gvožđa

 

 

Među prvima na listi je ovas (4,7 mg na 100g). Osobe koje boluju od celijakije mogu biti osetljive na ovu žitaricu, zbog toga je njeno prisustvo u bezglutenskoj dijeti podeljeno. Ukoliko nemate reakciju na ovas, preporučujem da probate Ovseni keks sa komadima crne čokolade (11,9 mg gvožđa na 100g) i kokosovim uljem koji je odličan izvor gvožđa. Ovaj keks u sebi ne sadrži elemente kalcijuma koji bi mogli sprečiti absorpciju gvožđa iz ovsa i crne čokolade. 

Semenke, orašasti plodovi i suvo voće u mnogim slučajevima imaju više nutritivnih vrednosti od druge hrane. Seme bundeve i susama kao laneno seme su semenke koje su najbogatije gvožđem . Seme bundeve ima 3,3 mg na 100g, lan oko 5,3 a seme susama čak 14,6 mg na 100g. Orasi imaju 2,9mg gvožđa na 100g, a kikiriki 4,6 mg. Suvo grožđe sadrži 1,9 mg gvožđa na 100 g, a suve kajsije čak 2,7 mg. Sve ovo možete spojiti u ukusan i hranljiv musli, koji je najbolje jesti sa sojinim ili kokosovim mlekom kako se ne bi umanjio značaj gvožđa iz njih. 

 

Voće i povrće takođe mogu pozitivno da utiču na nivo gvožđa u krvi

 

 

Bobičasto voće poput borovnice, maline, kupine, zeleno povrće kao što je španat, brokoli, salata, ali i mnogo drugo cvekla, breskve, pasulj, leblebija … odlični su izvori gvožđa. Ovo voće i povrće takođe treba unositi u kombinaciji sa C vitaminom, a najukusniji način da to uradite su smutiji i sokovi. Jedan od predloga je sok od ceđene narandže, limuna, cvekle, maline i borovnice.

Anemija može veoma loše da utiče na celokupni organizam, a ukoliko ste u drugom stanju onda tegobe može da trpi i vaša beba. Nakon porođaja, kada telo pretrpi veliki gubitak krvi isto je jako važno pojačati ishranu bogatu gvožđem, pogotovo ako planirate da dojite vašu bebu. Tokom dojenja vaše dete kroz mleko dobija sve ono što mu je potrebno, zato nemojte da uskraćujete ni njemu ni sebi sve što je organizmu potrebno.
Aneminju ne smete uzimati zdravo za gotovo već nađite način da je pobedite. 

Leave A Comment