Kako naučiti dete da voli povrće?

Decu treba učiti od prvog dana kada probaju čvrstu hranu da vole voće i povrće.

 

Nije uvek lako prepoznati da li dete zaista ne može nešto da pojede ili se koristi svojim slatkim malim trikovima da izbegne ono što mu se ne sviđa. Kako rastu tako sve više shvataju svet oko sebe i šta im se sviđa a šta ne. Moj sin je trenutno u fazi da sve što proba prvo ispljune pa tek onda shvati da li mu se to nešto sviđa ili ne. Moram priznati, čudna faza, kao i mnoge do sad. Za neke stvari zna čim ih vidi da je to nešto što voli, ali za neke nove ili pripremljene u novom obliku ipak ne zna. Jedan od trikova je svakako serviranje. Što kreativnije servirate hranu, to će biti veće šanse da dete uopšte proba nešto novo. Ali šta ako mu se ukus nečega ne sviđa? Deci se ukusi menjaju brzo i vrlo  je moguće da nešto što mu se do danas sviđalo, od sutra počne da izbegava. U tom slučaju možete probati sa mojim sledećim receptom, a to su Kinezi u dečijoj varijanti. Kineska hrana veoma je popularna kod nas, a jedno možda i najzastupljenije jelo je Piletina sa kikirikijem. To je piletina sa povrćem u slatkom soja sosu sa kikirikijem. Kikiriki je jedan od najvećih alergena i uvodi se među poslednjim namirnicama u život deteta. Isto važi i za soja sos koji je dosta jak za nežni dečiji organizam. Zbog toga ova dva glavna sastojka biće zamenjena drugim, deci prilagođenim. 

Ovo jelo sastoji se iz 5 delova:

povrće
meso
orašasti plodovi
preliv
pirinač

 

Povrće možete da koristite koje god poželite, zaista sve može da dođe u opticaj. Moj odabir je praziluk, kineski kupus, tikvica i patlidžan. Na maslinovom ulju prvo propržite na kolutove iseckan praziluk, zatim dodajte ostalo povrće isečeno na štapiće. Posolite vrlo malo, u zavisnosti od ukusa, ali i starosne dobi vašeg deteta. Ne treba preterivati sa soljenjem hrane kod male dece, jer to može loše da utiče na njihov nežni, mladi organizam. U drugom tiganju na maslinovom ulju ispržite kockice belog mesa (pilećeg, ćurećeg … ) pa spojte sa povrćem.

Preliv koji sam smislila umesto soja sosa, postao je prava poslastica mom sinu. Čim vidi šta mu donosim za sto, počinje da se raduje i viče „njam, njam“. A sastojci su potpuno sigurni za njihove stomake.
U preliv ide sledeće:

2 kašike sirnog namaza
1 kašikica bundevinog ulja
1 kašikica bagremovog meda

Bagremov med je najbolji za decu jer sa sobom donosi najmanje rizika od bakterija koje bi mogle da se prenesu putem drugih vrsta meda. Bagremov med je najčistiji i najblaži i zbog toga se preporučuje deci.

Nakon što ste umešali preliv u povrće sa mesom, propržite lešnike, orase ili bademe i veoma sitno iseckajte, pa pospite preko serviranog jela. Imajte na umu da bez obzira na to koliko zubića ima vaše dete, može da se desi da mu zapadne komad hrane u grlo i da počne da se guši. Oni su još mali i ne razmišljaju o tome šta može da se desi ako ne sažvaću dobro određenu hranu. Pogotovo ako jedu nešto što ima se sviđa, budite sigurni da će biti dosta nesažvakanih zalogaja. Servirajte sa kuvanim pirinčem koji slobodno možete isto umešati sa svim ostalim sastojcima.

Zapamtite da sa decom nikada niste sto posto sigurni kada je hrana u pitanju, zato se dobro naoružajte strpljenjem i krenite hrabro u pripremu hrane za vaše najvažnije degustatore! Srećno!

Leave A Comment