Bezglutenski hleb

Bezglutenski hleb je nešto što će svaki celijakičar ili osoba kojoj smeta gluten prvo pomisliti da napravi. Postoji mnogo vrsta kupovnog bezglutenskog hleba, ali mnogi od njih nisu najboljeg kvaliteta, a većina nema ni dobar ukus. Najlepši je, složićete se, domaći hleb tek izvađen iz rerne. Korica hrskava, a unutra mekan kao duša .. sigurna sam da parče takvog hleba niko ne bi odbio. 

Sećam se kada je mama pre 25 godina pravila bezglutenski hleb mojoj sestri koja je od rođenja na bezglutenskoj dijeti. Brašno koje je tada bilo dostupno bilo je toliko loše da hleb nije uopšte mogao da naraste. Bio je kao gumena ploča, koja je već sledećeg dana bila toliko tvrda da nije bilo moguće iseći krišku. Bilo mi je žao da gledam sestru kako se muči da sažvaće zalogaj tog kamenog hleba, dok ja jedem vruć, mirišljavi, hrskavi hleb koji mi je donela baka iz pekare. Par godina kasnije, i meni je dijagnostikovana celijakija i prešla sam na bezglutensku dijetu. Srećom u naše živote tada je već ušlo Schär brašno i hleb više nije bio tako strašan kao na početku. Mama je godinama usavršavala recepturu i svake godine hleb je bio sve bolji i bolji. Prošli smo razne faze, od pravljenja hleba u pekarici, preko tečnog testa koje se izlije u kalup za hleb, do pravog domaćeg mešenog hleba. Tokom mog dvadesetogodišnjeg bezglutenskog iskustva, probala sam razna brašna, i razne kombinacije i tako usavršila moje pekarsko umeće. Posebno mi je drag recept za tamni rustični hleb, koji možete pogledati ovde. Danas možete naći u Evropi mnogo vrsta bezglutenskog brašna i zaista ima dobrih, ali ja trenutno najviše koristim Schär Mix B mešavinu, zbog toga što je sa njom moguće napraviti skoro svaki slan i sladak recept i verovatno zbog toga što je od početka bio zastupljen u našoj kuhinji i verujemo mu. Ove godine pojavilo se novo Mix B brašno koje je nekima ponovo otežalo pravljenje hlebe, dok su drugi oduševljeni rezaltatom. Moje lično iskustvo je jako dobro. Posebno kada je u pitanju hleb. Miris, ukus i struktura hleba su kao da ste otišli u obližnju pekaru i kupili vruć domaći hleb. Kako je meni to uspelo? Evo ovako:

 

Sastojci:

500ml mlake vode
500g Schär Mix B brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
30ml biljnog ulja
prstohvat soli

 

U posudu stavite mlaku vodu, šećer i pospite kvascem. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte 2/3 brašna, ulje i so pa dobro umutite testo varjačom ili električnim mikserom dok ne razbijete sve grudvice. Ostatak brašna pospite po radnoj površini pa preko njega stavite testo i nežnim, kružnim pokretima počnite sa mešenjem. Ako vam zafali brašna, slobodno dodajte još malo, ali vodite računa da ne stavite previše, jer testo ne sme da bude tvrdo. Kada testo prestane da se lepi, oblikujte hleb i ostavite ga na tepsiji prekrivenoj papirom za pečenje najmanje sat vremena da raste, zatim pecite 30 minuta na 220ºC.

Nakon pečenja hleb izvadite na žicu kako bi se hladio sa svih strana i kako se ne bi na dnu upario, pa prekrijte vlažnom krpom koja nije oprana mirišljavim praškom jer će u suprotnom hleb povući miris na njega.

Volela bih da čujem vaše utiske i da vidim rezultate kada probate moj recept! Srećno!

Leave A Comment